Arkiv och metadata
Arkiv
Arkiv kan vara allt från en fysisk pärm på en bokhylla till ett digitalt system där varje ändring registreras och kan återkallas.
Gemensamt har alla arkiv dock att det måste gå att hitta i dom, annars blir innehållet i arkivet värdelöst.
Metadata
För att hitta bland dokument och ritningar har man traditionellt arbetat med Metadata; ”data om data”. T ex ritningsnummer eller dokumentnamn anses vara vital metadata, men sen kan det ju finnas revisioner, och det är ju lika viktigt att hitta rätt revision som att hitta rätt dokument. En ritning eller dokument har inget värde om du inte vet att det är RÄTT ritning eller dokument. 10 000 ritningar i ett arkiv är ju inte mycket att ha om man inte kan hitta bland dom.
Digitalisering och information
Lite generellt kan man säga att inom mekanik kan informationen i en 3D-modell tala om för en CNC-maskin vad den ska göra med stålklumpen, medan inom fastighetsförvaltning kan en modern 3D-modeller innehålla betydligt mer information än vad som syns t ex på en 2D-planritning. Detta är den stora skillnaden mellan en digitiserad 2D-ritning vilket bara är en digital avbild, och en digital 3D-modell som innehåller data.
Fastighetsrelaterade informationskrav
Idag används mer omfattande standarder för att utbyta information. Läs mer om några exempel på olika standarder för informationshantering i bygg- och fastighetsprojekt:
BIP-koder: http://www.bipkoder.se
BSAB-systemet: http://bsab.byggtjanst.se
Fi2: https://www.bimalliance.se
IFC: https://www.sis.se